Във вечерта на 16 ноември Тодор Тонев присъства на протеста срещу

...
Във вечерта на 16 ноември Тодор Тонев присъства на протеста срещу
Коментари Харесай

Пострадал на протеста срещу БФС за полицейския произвол: Започнаха да удрят наред, не подбираха

Във вечерта на 16 ноември Тодор Тонев участва на протеста против ръководството на Българския футболен съюз. Когато се стига до ескалация обаче, той и приятелите му вземат решение да си тръгнат. Отиват в бара, станал прочут от клипа на Инициатива " Правосъдие за всеки ", публикуван в обществените мрежи.

„ Решихме да влезем вътре в заведението да догледаме мача, да изчакаме края на митинга, да забележим по какъв начин ще се развият нещата. Заведението беше цялостно, имаше дами, хората бяха най-вече на междинна възраст, хората бяха в положително въодушевление, гледаха си мача “, стартира описа си потърпевшият.

Малко по-късно настъпва безпорядък.

„ Видях да нахлуват няколко индивида, напръскани с пикантен спрей, най-вероятно от служителите на реда. Малко след тях нахлуха може би двайсетина, даже и повече, служители на реда. Започнаха да удрят всеки наред, не подбираха въобще. Мен ме приклещиха навръх стълбите “, добави Тодор за предаването " Директно " по Bulgaria ON AIR. 



Пострадалият дефинира случилото се като грозна картина.

„ Имаше лежащи на земята хора, задачите в кръв, не можеха да станат. Не знам влачили ли са ги, нямам визия “, споделя момчето.

Тодор е получил удари в задното бедро, руцете и гърба. След побоя е и с пукната глава, като съгласно лекарите възобновяване му няма да е бързо.

„ Аз съм с вдигнати ръце, един служител на реда ми споделя да напусна заведението, безусловно не му давам отговор по никакъв метод, не го предизвиквам. На изпроводяк от заведението получавам от него един удар с палка в задната част на главата, в резултат на което главата ми е спукана и трябваше да ми я шият “, изясни още той.

Твърденията на потърпевшото момче се припокриват с тези на други потърпевши по време и след митинга предишния четвъртък, че са бити без причина и без отговори от униформените за какво.

„ Бях част от митинга, бях в тълпата, само че не мога да кажа, че съм проявявал хулигански дейности. Не съм атакувал нито полицейския бус, който беше там, нито самите служители на реда, просто отидох да изразя мнението си по отношение на обстановката в българския футбол “, изясни Тонев.

Тодор прави прилика с антиправителствените митинги през 2020 година, когато протестиращи бяха бити и събличани от служители на реда под колоните на Mинистерския съвет и се надява на заслужено правораздаване.

„ Абсолютен полицейски произвол и за мен тези оправдания, които бяха изказани от тях, не са истина. Още първата им неистина беше, че е имало сбивания сред агитките. Категорично декларирам, че такова нещо не съм видял аз “, безапелационен е той.

По думите му се вижда отчетлива повторяемост в дейностите на полицията при всеобщи митинги, която той дефинира като реваншизъм.

„ За мен това са дейности, които се повтарят няколко пъти. След всеки по-хард митинг, когато останат към този момент по-малко хора, полицията стартира да демонстрира реваншизъм към останалите протестиращи и въобще не сортират кой в какви дейности е взел участие, кой каква виновност има. Много постоянно го отнасят почтени хора “, има вяра потърпевшият.

Тодор прикани, ако бъде потвърдено превишаване на пълномощията от представители на органите на реда, те да бъдат осъдени и да понесат отговорност. Както и други потърпевши в нощта на митинга, момчето ще търси правата си по правосъден път.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР